Beren làngs de weg zien in crisis

0:00 / 0:00

Vanmiddag was eens een andere middag dan de laatste zaterdagmiddagen; het landelijk congres van D66 was ditmaal online te volgen! Mooi om te zien hoe we steeds meer wegen weten te vinden met ons allen, om zoveel mogelijk door te kunnen gaan met de dagelijkse routine.

Helaas treft het ons allemaal nog op veel meer plaatsen dan ons lief is, echter zien we gelukkig allemaal ook het belang van het serieus nemen van de huidige situatie. Steeds meer raakt men doordrongen van hoe belangrijk sociale hygiëne –iets wat de meesten van ons tijdens de middelbare schoolperiode al leerden–, eigenlijk is voor onze volksgezondheid. Wat dat betreft zijn wij met ons allen maar gezegend met het feit dat we in Nederland wonen, en niet in één van de ontwikkelingslanden, of onze zuidelijke deelgenoten van Europa –landen die veel pracht en weelde kennen, echter ook in eenvoud hier en daar een ‘onfortuinlijker’ uitgangspunt hebben dan wij in deze periode–.

Mooi initiatief

Het is belangrijk dat we in deze periode uitgaan van onze kracht, en dat wij elkaar in ons kracht stellen. Elkaar niet beleren, maar handreikingen doen. Niet denken in problemen, maar in kansen. Dit is voor onze maatschappelijke weerbaarheid, maar ook van ons als individuen die de samenleving vormen van groot belang.

In de laatste weken is er een mooi initiatief gestart; mensen plaatsen, door het land verspreid, honderduit beren achter hun ramen. Dit om de kinderen en volwassenen die nu eens vaker de auto pakken, om toch wat frisse input te krijgen, op een speelse wijze van afleiding en gezamenlijke bezigheid te voorzien. Het is ook een mooie geste van solidariteit.

Jouw uitdaging

Ik daag iedereen uit om elkaar te sterken geen beren op de weg te zien, maar vooral te focussen op beren als deze langs de weg! Of je nu aan het werk bent, je baan net bent verloren, vrijwilligerswerk doet, een bedrijf hebt dat nog steeds succesvol is of één waarvan je merkt dat het in een dipje raakt; probeer zoveel mogelijk te kijken naar wat je wel kunt doen voor je bedrijf, je vrienden, familie, de gemeenschap, je werkgever, collega, je geliefden.

De medaille heeft altijd twee kanten! Benut de kansen die je wel hebt, in plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, en berusting te vinden in de tegenslag die je ondervindt.

Onze bemoediging

Laten we massaal ons best doen om de beren langs de weg te zien, en niet erop. Samen staan we sterk! Samen zijn we weerbaar!